София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел: Няма да работим на парче с Великобритания

"Трябва да бъде защитен интересът на гражданите"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българкият еврокомисар Мария Габриел коментира изборите в Обединеното кралство и процедурата по Брекзит, която предстои. Веднага след изборите във Великобритания ние ясно и категорично заявихме, че Великобритания ще продължи да бъде наш приятел и партньор. Това обаче означава, че трябва много бързо да се седне на масата и с много конкретни мерки да се обсъди това излизане, заяви Габриел. 

Тя посочи, че след Брекзит има две направления, които трябва да се запазят - програмата Еразъм и научните изследвания. Великобритания е един от най-активните участите в програмата Хоризонт 2020. Но това, което трябва да се разбере е, че ние няма да работим на парче, а ще работим в пакет. И нак-важното е, че трябва да има реципрочност във взаимоотношенията - на правата и задълженията. Гражданите трябва да са сигурни, че ще бъдат защитени. Няма нищо ново на този етап. ЕС показва една стабилна и обединена позиция, което трябва да продължи и през следващите месеци, коментира още Мария Габриел.