София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мариян Карагьозов: Тероризмът по дефиниция е политическо насилие

Достатъчни ли са мерките за сигурност, след като пробивите продължават?

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева

„Тероризмът по дефиниция е политическо насилие. Разликата между криминалния престъпник, който извършва определено престъпление, и терориста са политически мотиви и политическите цели на терориста. Всеки атентат цели да сее страх, а от там етимологически произхожда думата „терор“, но целта на насяването на страх не е самоцел. Целта е промяна в определена политика.“ - това коментира журналистът и специалист по близкоизточни въпроси Мариян Карагьозов. 
 
По думите му сигурността все още не е достатъчна, но и не  възможно да се следят всички хора, които са предразположени да извършат атентат. 
 
„Нека да дадем един слабо известен пример от Босна –  войник е намушкан по подобен начин, както и в случая и във Франция, и във Великобритания. Извършителят на атентата всъщност е човек, който не е принадлежал към ядрото на салафитските структури в страната, а е по-скоро човек от периферията. Сега се говореше същото и за извършителя на атентата в Лондон - човек, който не е бил част от по-сериозната картина, не е бил централен персонаж.“ - коментира още Карагьозов.
 
Според него това, което може реално да се направи и би било по-ефективно за борбата с тероризма е, да се въведат мерки за борба с идеологията, за борба не с агресията, а с причините. Да се спре подкрепата на недемократичните режими, да се спре сътрудничеството с определени държави, които са източник на тероризъм или поне на идеологията.
 
На въпрос дали могат тези мерки да бъдат реално осъществени, Карагьозов коментира: „Изпълнението на тези мерки е въпрос на политическа воля. Нека не забравяме, че все пак в Западните страни има доста интереси, свързани с войната с тероризма, визираме предимно всички частни компании, които продават оборудване, който осигуряват наемници – това са интереси за милиони долари.“