София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Масовият убиец от Крайстчърч се смята за “невинен”

Срещу него са повдигнати общо 92 обвинения от най-тежък характер

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

На 28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант са повдигнати общо 92 обвинения, сред които убийство, тероризъм и опит за убийство.

Мъжът не беше на съдебното заседание, а се включи чрез видеовръзка от затвор с максимално ниво на сигурност, където се намира след задържането му.

Терористът не каза нищо, а адвокатът декларира, че клиента му пледира “невинен по всички обвинения”.

Повече от 100 членове на семействата на жертвите - и няколко души, които бяха застреляни, но оцелели от нападенията - бяха в съда. По време на изслушването повечето гледаха внимателно екраните на Таррант.

На последното заседание на 5 април съдът нареди на Транент да премине първоначално психическа оценка, за да определи дали е годен да бъде съден.

Съдията, правосъдието Камерън Мандър, каза обвиняемия " психическото състояние и е била оценена и той беше в състояние да се изправи пред съда.

Самообявилият се за защитник на бялата раса Тарант атакува две джамии на 15 март 2019 г., въоръжен с щурмови пушки и гладкоцевно оръжие. Той уби 51 души между 3 и 77-годишна възраст и рани още 49.

Очаква се следващото заседание на съда да е в средата на август, а делото срещу терориста през 2020 г.