София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медведев се срещна с Мун Дже Ин

Южнокорейският лидер и на посещение в Москва

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският премиер Дмитрий Медведев се срещна с президента на Република Корея, Мун Дже Ин, който е на посещение в Москва.  Двамата обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров, перспективите за икономическо сътрудничество между двете страни и напредъка на Световната купа.

"Днес ние имаме възможност да споделим някои мисли за това как да се развиват икономическото сътрудничество, хуманитарнот сътрудничество, хуманитарните връзки, както и за някои други неотложни въпроси на нашето сътрудничество, включително положението на Корейския полуостров",  каза руският премиер, цитиран от РИА Новости.

„Вашата визита е важно събитие в руско-корейски отношения", каза Медведев, приветствайки южнокорейския лидер. Руският премиер акцентира, че утре предстоят разоговри между Мун Дже Ин и руския президент Владимир Путин, въз основа на който ще бъдат подписани договори между двете страни.

На свой ред, Мун Дже Ин поздрави руския министър-председател за преместването му на поста на ръководител на правителството. Корейският лидер информира Медведев, че е говорил в и Държавната Дума.

"Това е специална възможност да споделя моето мнение и визия за бъдещото развитие на корейско-руските отношения пред руския народ", каза Мун Дже Ин. Той отбеляза, че "корейското правителство води политика за постигане на мир и сътрудничество, просперитет на континента Евразия, новата северна политика до голяма степен съвпада с политиката на Русия за развитието на Далечния Изток и Сибир." Ето защо, каза той, двете държави са важни партньори един за друг.

Мун Дже Ин също обърна специално внимание на провеждането  в Русия на Световната купа и поздрави ръководителя на руското правителство с "победата на руския отбор в първите два мача".

В заключение, той изрази надежда, че Световното първенство по футбол ще засили двустранните връзки, точно както се случи по време на Олимпийските игри в Пьонгчанг.