Гледай
на живо

Международен ден на щастието

Норвегия е най-щастливата страна в света

Международен ден на щастието Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благопо... thumbnail text

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната. Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 - 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Тази година Норвегия измести Дания от първото място в класацията за най-щастлива страна в света. Джефри Сакс, специален съветник на генералния секретар на ООН заяви, че щастливите страни са онези страни, които имат високо доверие в обществото и увереност в правителството.