София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел с предсрочна оставка?

ХДС активно провежда вътрешни дискусии

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Атаките с треперенето на германския канцлер Ангела Меркел предизвикват поводи за настояването за нейната ранна оставка. Това коментираха високопоставени членове на германската партия "Християндемократически съюз" (ХДС), цитирани от Ройтерс.

Според един от тях ХДС активно провежда вътрешни дискусии за това дали Меркел ще може да издържи до 2021 г. и се предвижда прехвърляне на властта. В същото време все повече се чува мнението, че е възможно тя да напусне поста си по-рано.

Такива спорове се подкрепят, включително от поддръжници на Анегрет Крамп-Карренбауер, която вече замени канцлера като лидер на ХДС.

Обществото активно увеличава натиска върху канцлера да говори по-открито за здравните проблеми, съобщиха от агенцията.

В същото време източници в консервативните редици, подкрепящи канцлера, настояват, че нито Меркел, нито Крамп-Карренбауер искат да променят властта и да я прехвърлят по-рано. Те също така смятат, че предсрочните избори могат да се проведат само в случай на колапс на управляващата коалиция след местните избори през есента.

На 17 юли Меркел ще навърши 65 години. През есента на 2018 г. тя се оттегли от поста председател на ХДС. Тя заяви, че сегашният й мандат като ръководител на правителството ще бъде последният, след което тя няма намерение да "заема политически постове".