София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мерки срещу фалшифицирането на произведения на изкуството

Представители на институциите организираха дебат

пропускане
5 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Разразилият се скандал с експонирането на произведения на изкуството в галерия „Структура“ предизвика дебат относно фалшифицирането на български произведения на изкуството и необходимостта от прилагането на мерки за предотвратяване на такива криминални актове занапред.

От МВР заявиха, че към момента се изясняват фактите и обстоятелствата по експонирането на произведения на изкуството в галерия „Структура“. Разпитват се свидетели, предстои назначаването на експертна справка. Експертизата ще се забави до месец, но до 3 месеца се очакват конкретни резултати. Ще стане ясно дали ще бъде образувано досъдебно производство.

Стана ясно, че в момента изработката на фалшификат се наказва със затвор до една година и парична глоба в размер от 2 до 20 000 лева. Ако лицето е неосъждано го грози само административна глоба.

От Министерството на културата съобщиха, че като мерки срещу фалшифицирането на произведения на изкуството могат да бъдат използвани законови и подзаконови нормативни актове. Изработена е програма, чиято цел е да се постигне консенсус между правителствени и неправителствени организации.

Има предложение за създаване на експертен потенциал в музеите и галериите, както и технически за проверки на материалите. Скоро ще се сформира официална работна група, която да дава конкретни предложения.

Припомняме, че На 30 май в галерия "Структура" беше открита изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", чиято цел беше да покаже непознати произведения на българския модернизъм от междувоенния период. Оказа се, обаче, че сред 100 работи в изложбата има подозрения за някои фалшификати. Например: рисунка с туш с обявен автор Сирак Скитник всъщност е копирана корица на английското издание на "Кама Сутра" от 2012 г.