Гледай
на живо

Михаил Константинов е против машинното гласуване

3 000 машини ще струват 7,5 млн. лв. без ДДС

Михаил Константинов е против машинното гласуване "Бях против машинното гласуване. Рискове има от всяка човешка дейност, но от над 500 милиона души в ... thumbnail text

"Бях против машинното гласуване. Рискове има от всяка човешка дейност, но от над 500 милиона души в ЕС, само 10 милиона гласуват машинно". Това коментира пред bTV председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Една машина за гласуване ни излиза 2 500 лева или 7.5 милиона лева за общо всички, без ДДС-то, което се връща в хазната. „Между 25-30 лв. ще ни струва един машинен глас при висока избирателна активност“, изчисли Константинов.
Той е на мнение, че хората, които имат достъп до електронни устройства, не би трябвало да имат проблем с машинното гласуване.

"Препоръчвам на всеки да си провери по ЕГН, в коя секция трябва да гласува и дали в нея има машина на гласуване. Колкото повече хора гласуват машинно, толкова по-евтино те ще ни излязат", допълни той.

Проф. Константинов отбеляза, че оптимистичният вариант за избирателната активност е около 2 млн. и 400 000 души.
"Машините ще започнат да се разнасят на 24 май. 1 - 2 дни са крайно недостатъчни за обучението на секционните комисии”, разкри председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

“Задължително е машините да нямат връзка с интернет и други мрежи, за да не може гласът да бъде променен".
"Основният харч за провеждане на избори са заплатите на служителите на избирателните секции", завърши проф. Михаил Константинов.