София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министри решават бъдещето на свободното къмпингуване

Продължава протестът на любителите на дивото къмпингуване

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Четирима министри - на околната среда и водите, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, ще се срещнат утре в Министерството на туризма, за да обсъдят какво да пише в наредбата за свободното къмпингуване по Черноморието.
По същество те ще решат в какви рамки да се движат глобите за незаконно разполагане на палатки и кемпери и как да се определят местата, на които това може да се прави. Покъсно ще има дискусии с участието на по-широк кръг експерти и специалисти и се очаква наредбата да бъде написана и пусната за обществено обсъждане към края на есента. Изискването да има такава наредба бе вписано в преходните и заключителни разпоредби на променения Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който бе гласуван окончателно миналата седмица. В закона бе вписано, че извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване разполагането на палатки, кемпери и каравани може да става само в специално обозначени зони.
Според закона това са горски територии или земеделски земи, както и незастроени имоти в урбанизирани територии, но правилата трябва да се опишат подробно в наредба. Досега свободното разполагане на палатки не беше изобщо записано в закона, но не се и преследваше. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза в петък, че до влизането в сила на наредбата текстовете от закона за дивото къмпингуване няма да действат. Тя заяви, че министерството подкрепя къмпингуването, но трябва да има и правила, гарантиращи, че околната среда няма да се ощетява.