Гледай
на живо

Мишел Платини е задържан по подозрения в корупция

По-рано е бил признат за виновен в конфликт на интереси

Мишел Платини е задържан по подозрения в корупция Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини е арестуван като част от р... thumbnail text

Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини е арестуван като част от разследване по избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. Според френското издание Mediapart във вторник сутрин бившият футболист е бил отведен от униформени и е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията, която се намира в парижкото предградие Нантер.


Според френското издание по случая е бил разпитан и Клод Гуон, който е бивш шеф на кабинета на Никола Саркози по времето му на президент на Франция. Mediapart добавя, че Катар е предложил необичаен бонус на ФИФА от 100 милиона долара в случай, че спечели домакинство на световното.


През 2015 г. Платини и бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изхвърлени от футбола за срок от 8 години. Двамата бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите. В крайна сметка санкцията на Платини беше намалена наполовина от Етичната комисия към ФИФА. Тя изчита през октомври, а в интервю за "Ню Йорк таймс" през миналата седмица, французинът обяви, "Ще се върна".

 


През миналата година Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти. Френската футболна легенда добави, че е станал жертва на заговор за изхвърлянето му от футбола.