Гледай
на живо

Митинг в подкрепа на осъдените полицаи за смъртта на Чората

Демонстрацията мина под наслов „Българските полицаи не са убийци”

Митинг в подкрепа на осъдените полицаи за смъртта на Чората Граждани и полицаи се събраха на митинг под надслов „Българските полицаи не са убийци”. ... thumbnail text

Граждани и полицаи се събраха на митинг под надслов „Българските полицаи не са убийци”. Повод за недоволството стана присъдата на петимата полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Събралото се множество на площада настоява да бъде преразгледано делото и съдът да излезе с ново решение. Пет синдикални организации стоят зад протеста.

През май 2019 г. по 7 години затвор получиха петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Инцидентът стана преди 14 г. Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години.