София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОХД АБУАСИ: ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ В ЦЯЛ СВЯТ

ПОЛИТОЛОГЪТ ЗА СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания в София Мохд Абуаси беше на гости на Николай Колев в предаването „Делници“ по Евроком.
Той коментира положението в Саудитска Арабия. По думите му, управляващите там харчат милиарди, докато повече от половината народ е беден. Абуаси разкритикува политиката на страната спрямо Сирия, като заяви, че военните действия съсипват Йемен. В същото време други страни като Иран съумяват да се развиват. В Иран се произвеждат коли, оръжие, има развити университети и болници.
Политическият анализатор обърна внимание и на обстановката в останалите държави извън Близкия Изток. По неговите думи САЩ и Европейският съюз в момента са прекалено слаби, за да се справят с проблемите, които ги дебнат от „страните от третия свят“. Стратегията за преодоляване на бежанската криза на Европа е грешна, тъй като мигрантите не могат да бъдат интегрирани, добави още Мохд Абуаси.
Той подчерта, че е грешно схващането, че всички мюсюлмани са терористи. Анализаторът е убеден, че проблемът идва от джихадистите, проповедници на радикален ислям. Религията на хората в Саудитска Арабия и голяма част от страните от Близкия Изток не е радикална, затова те не трябва да бъдат възприемани като потенциална опасност.
По повод на обстановката у нас, Абуаси заяви, че според него България не разполага с политици, които да отстояват националните интереси. Нашата страна има възможност също като Великобритания и Франция да произвежда оръжие за милиарди, но политиците не могат да си го позволят, защото се страхуват от реакцията на останалите членове на Европейския съюз, категоричен беше още той.
Ключов проблем според Абуаси е и мисленето на хората у нас. „Българинът не се интересува от външната политика. Мисли, че тя е лукс“ добави още той, критикувайки масовата липса на информираност, която се наблюдава в страната.

Вижте още ВИДЕОЗАПИС на целия разговор с д-р Мохд Абуаси в предаването "Делници".