София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОНИКА МАКОВЕЙ: В БЪЛГАРИЯ НЯМАТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ЕДРИ РИБИ

„В СТРАНАТА НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ“

8 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

„Проблемът както в Румъния, така и в България, е липсата на политическа воля. Политическата класа винаги ще се опитва да попречи на институциите да си вършат работата”. Това заяви румънският евродепутат Моника Маковей в интервю за БНР.

Според нея управляващите се опитват дори „да се отърват от най-добрите прокурори и съдии, защото политиците не обичат да бъдат разследвани, да бъдат съдени и имуществото им да бъде конфискувано”.

„Това е посочено и в последния доклад на Еврокомисията - съдебните институции са чудесни, но не и политическата класа. В България дори и институциите не работят. Нямате дела срещу едри риби - министри, депутати, кметове, важни хора с пари и власт”, допълни Маковей.

По думите й именно процесите срещу високопоставени личности са тестът за правосъдната система, а не делата срещу обикновени хора.

Маковей изрази несъгласие с позицията на българските евродепутати в парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи, които определиха мониторингът като дискриминационен, защото не се прилага за други страни.