София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОСВ ще финансира обновяването на пречиствателната станция Златни пясъци

До месец ще бъде подписан договора с община Варна

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Договорът с община Варна за финансиране на рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци се очаква да бъде подписан до месец, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Това е един от т. нар. фазирани проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ , който беше започнат в първия програмен период и ще бъде довършен със средства от новия.

Министър Василева допълни, че вече е приключила оценката на проекта. Очаква се да се окомплектова документацията от страна на общината.

На среща с кмета на Варна Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев, министър Василева е обсъдила и въпроса със затварянето на Офицерския плаж. „Разбрах, че общината е предприела действия за разработване на проект, който да разреши въпроса със замърсяването от Шокъровия канал. Министерството е готово да съдейства, включително и с осигуряване на финансиране“, каза министърът.

Шокъровият канал е предназначен за събиране на дъждовни води. Общината и ВиК дружеството трябва да направят обследване дали в него няма нерегламентирани зауствания на битова канализация.

В началото на година бяха отпуснати и 746 хил. лв. на община Царево за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец. Инвестицията ще осигури чисто море през новия летен сезон.

20 млн. лв. са предвидени за превенция на риска от наводнения. Акцентът ще е върху екосистемите решения. За свлачищата бюджетът ще е 56 млн. лв. Предстои да се определят свлачищните райони, които ще бъдат укрепени.