София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Н. Огнянова: Демонтажът на микрофони е и на журналисти и медии

„Властта спира достъпа на журналистите до информация“

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Налице е демонтаж не само на микрофони, но и на журналисти и медии, смята експертът по медийно право в Софийския университет проф. Нели Огнянова.

Тя коментира липсата на микрофоните на брифинга на премиера Бойко Борисов и новия шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Това е метафора на отношенията власт – медии", каза Нели Огнянова пред БНР.

Според нея говорим за негативна тенденция за ограничаване на достъпа на журналистите до информация, до данни, до събития.

„Защо това е важно? Ако журналистиката няма достъп до информация, няма и свобода на изразяване - не можеш да направиш обоснована критика", каза експертът.

Според нея това е симптоматика на явлението "задушен достъп до информация". "Като започнем от червените въженца по определени събития в Народното събрание и като минем през избирателното отношение към медиите - някои журналисти са привилегировани, допускат се до събития… Друг симптом е отказът на властта да се включват в участия в студио, да отговарят“.

Тя спомена и новия собственик на Нова ТВ. „Има и още по-лошо – помним сблъсъка на г-н Домусчиев с журналисти, когато той нарече представител на журналистическата гилдия "олигофрен“, припомни проф. Огнянова.

Експертът обърна вниманието и на пресконференция без медии на лидерите на ГЕРБ и СДС за явяването на местния вот. „Сега преминаваме към новата практика - пресконференция без медии? Какво е това изобщо? Що за едностранно облъчване на аудиторията?", каза тя. По думите ѝ тези действия на управляващите се „доближават до пропаганда“.