София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 150 души подадоха иск срещу НАП

Искът е заведен заради притеснения

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 150 души подадоха иск срещу НАП заради изтеклите данни. Основната претенция в иска срещу НАП е заради притесненията на хората, какво би могло да се случи, след като са изтекли данните и страхът от кражба на самоличност. 

Като пример за злонамерено използване на изтеклата информация жалбоподателите посочиха инсцениране на смърт на човек и фалшифициране на завещание. В момента иск се води само заради притесненията. Реален риск не се знае дали има. Ако се установи, че данните са взети заради НАП, ще се търси наказателна отговорност. Но само ако се установи, че е именно оттам, което реално означава, че да се проследи тази информация е почти невъзможно. 

Друг важен проблем е, че са изтекли лични данни на лица, които работят в търговски дружества, т.е. се засяга и бизнесът. Ако не бъде разделено на други по малки дела, делото би трябвало да приключи до 2-3 години, коментираха подателите на иска.