София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 30 задържани при акция срещу "ало" измамниците

Групата е действала в София, Велико Търново и Румъния

пропускане
5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Над 30 души са  били задържани, при завършилата успешно днес акция на българската специализирана прокуратура и румънските власти срещу организирана престъпна група, занимаваща се с телефонни измами на територията на двете държави, това заяви на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.
 
Гешев допълни, че сред задържаните в северната ни съседка е и ръководителят на групата, който е български гражданин. Други четирима от задържани наши сънародници, също са били високо в йерархията на престъпната организация.
 
Останалите 23-ма са т.нар. "въртачи" - хората, които се обаждали по телефона на жертвите. "Тези лица са от доста ниските нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да съберем доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските ни колеги", поясни заместник-ръководителят на българската прокуратура. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите  от тази група в размер на 2 млн. лв. 
 
Припомняме, че рано тази сутрин в два квартала в Горна Оряховица "Гарата" и "Калтинец" части на жандармерията и полицията извършиха претърсвания на редица къщи и разпити на свидетели във връзка именно с разбиването на престъпната схема за телефонни измами. При акцията са иззети шест луксозни автомобила.
 
В Румъния пък  са иззети стотици карти и ваучери. У нас са задържани само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво обаче е от района на града", каза още Гешев. 
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в операцията са се включили 150 служители на реда. 
 
Освен в Горна Оряховица, част от лицата от криминалната група са били задържани и в София. Организацията е действала на територията на столицата, Велико Търново и областта и в части от Румъния.
 
Разследването е стартирало още през 2017-та година, обясни още  Иванов, като допълни, че в хода му са срещнали огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много доказателства.