Гледай
на живо

Над 30 задържани при акция срещу "ало" измамниците

Групата е действала в София, Велико Търново и Румъния

Над 30 задържани при акция срещу "ало" измамниците Над 30 души са  били задържани, при завършилата успешно днес акция на българската специализиран... thumbnail text
Над 30 души са  били задържани, при завършилата успешно днес акция на българската специализирана прокуратура и румънските власти срещу организирана престъпна група, занимаваща се с телефонни измами на територията на двете държави, това заяви на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.
 
Гешев допълни, че сред задържаните в северната ни съседка е и ръководителят на групата, който е български гражданин. Други четирима от задържани наши сънародници, също са били високо в йерархията на престъпната организация.
 
Останалите 23-ма са т.нар. "въртачи" - хората, които се обаждали по телефона на жертвите. "Тези лица са от доста ниските нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да съберем доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските ни колеги", поясни заместник-ръководителят на българската прокуратура. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите  от тази група в размер на 2 млн. лв. 
 
Припомняме, че рано тази сутрин в два квартала в Горна Оряховица "Гарата" и "Калтинец" части на жандармерията и полицията извършиха претърсвания на редица къщи и разпити на свидетели във връзка именно с разбиването на престъпната схема за телефонни измами. При акцията са иззети шест луксозни автомобила.
 
В Румъния пък  са иззети стотици карти и ваучери. У нас са задържани само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво обаче е от района на града", каза още Гешев. 
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в операцията са се включили 150 служители на реда. 
 
Освен в Горна Оряховица, част от лицата от криминалната група са били задържани и в София. Организацията е действала на територията на столицата, Велико Търново и областта и в части от Румъния.
 
Разследването е стартирало още през 2017-та година, обясни още  Иванов, като допълни, че в хода му са срещнали огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много доказателства.