Гледай
на живо

Над 350 медии обявиха война на Тръмп

Всяка „прилика“ с действителни лица и събития е случайна

Над 350 медии обявиха война на Тръмп По инициатива на изданието „Бостън Глоуб“ повече от 350 новинарски издания обявиха кампа... thumbnail text

По инициатива на изданието „Бостън Глоуб“ повече от 350 новинарски издания обявиха кампания срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Всички тези над 350 американски вестника публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

Би Би Си уточнява, че „Бостън Глоуб” са започнали кампанията миналата седмица, с цел, цитирам: „американската нация да се противопостави на мръсната война, която президентът Тръмп води срещу медиите”. За атаката си изданието използва хаштаг #EnemyOfNone – което значи „враг на никого“. Така пародират президента си, който често ползва термина „врагове на хората“ спрямо журналисти, които не харесва. Техните репортажи, анализи и коментари Тръмп нарича „фалшиви новини .

Британският „Гардиън“ днес пише: „Доналд Тръмп не е първият американски президент, който атакува печата или смята, че отношението на медиите към него е несправедливо, но той е първият, който изглежда има пресметната и последователна политика за саботиране, делегитимиране и дори застрашаване на работа на печата,“. В редакционната си статия от днес "Бостън глоуб" пък казват: „Да се слага на печата етикет "враг на народа" е колкото неамериканско, толкова и опасно за гражданския пакт, който споделяме повече от две столетия, подчертава вестникът.

Вестник "Канзас сити стар" в щата Мисури, където Тръмп спечели през 2016 г. сравнява изказванията на Тръмп за медиите с правеното от Сталин - принудително заглушаване на критиците му.

Гардиън“ коментира: „Използването на тролове в социалните медии, издевателствата и заплахите към журналисти (особено сексуалните заплахи към журналистки) достигнаха небивали равнища. Британският екип журналисти са категорични: Печатът далеч не е безгрешен. Той може да е користен. Нещо по-лошо, в Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безцеремонно незачитане на истината - тях президентът силно одобрява.

Свободният печат обаче е длъжен да изважда наяве сплашването и подстрекателството и трябва да прави всичко възможно да съхрани уважаването на фактите и балансираната преценка, накратко - да си върши работата, заключава "Гардиън".