София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Нафтогаз" нарече новия договор с "Газпром" най-изгодния за Украйна в историята

Руската компания ще плаща за резервирания капацитет, а не за количеството газ

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Украйна е доволна от условията на газовия договор с Газпром и го счита за най-печеливша в цялата история на независимостта на страната. Това съобщи на пресконференция в четвъртък изпълнителният директор на Нафтогаз Украйна Юрий Витренко.

"Параметрите на споразумението са от полза за Украйна, тъй като за първи път в историята на независимостта на Украйна имаме договор с гаранции за ясно обозначен резервен капацитет, за който те (коментар на Газпром) трябва да плащат, независимо дали ги използват или не" - обясни Витренко.

Той добави още, че руската компания ще плаща за резервирания капацитет, а не за количеството газ, действително получено по време на транзит към Европа. "Въпреки факта, че системата не е била напълно заредена и обемите не са много значими," Газпром "ще плаща за всички обеми, които бяха резервирани", каза Витренко.

Според Витренко Украйна не води преговори с руската страна за директни доставки на газ. "Няма нови споразумения [за директни доставки на газ от Русия за Украйна] или договорния процес. Няма разговори от страна на" Нафтогаз "за директни доставки", отбеляза той. Въпреки това той припомни, че този процес не е забранен от закона, както и са възможни преговори за допълнително резервиране на капацитета на украинската GTS.

 

Нафтогаз не е купувал газ директно от Газпром от 26 ноември 2015 г. Тогава причината за прекратяването на отношенията между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром" беше несъответствието в цената на газа.

В новогодишната нощ Руската федерация и Украйна се договориха да удължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 г. до 2024 г. с възможност за удължаване с още 10 години. Договорът включва транзит от 65 милиарда кубически метра. м газ през 2020 г., 40 милиарда кубически метра - от 2021 до 2024 година.