Гледай
на живо

Най-горещата година в историята

Целият свят обхванат от рекордно високи температури

Най-горещата година в историята   2018г. ще бъде най-горещата година в историята, това обявиха от Световната метеорологична орг... thumbnail text

 

2018г. ще бъде най-горещата година в историята, това обявиха от Световната метеорологична организация. Екстремни климатични условия, придружени с рекордно вискоки темератури, обилни валежи и суша се наблюдават в Северното полукълбо. Данните са за първата половина на лятото.

 

Много от страните регистрираха нови температурни рекорди. Заместник-генералният секретар на СМО Елена Манаенкова заяви, че наблюдаваните темератури напълно отговарят на прогнозите на института в условията на климатични промени, предизвикани от парникови газове.

 

Експерти отбелязват, че в глобален мащаб месец юни тази година е бил вторият най-горещ юни в историята. Горещото време остана и през следващите два месеца. Необичайно горещо време бе регистрирано в средата на юли в скандинавските страни. На Полярния кръг бе измерена темература +30 градуса по Целзий.

 

За Финландия юли бе най-горещият месец в историята. Горещините, придружени от суша, доведоха до загубени между 30-50% от урожая. Опостушителни горски пожари в резултат на жегата обхванаха редица страни – Швеция, Испания, Португалия и Гърция. Държави като Ирландия, Германия и Франция пострадаха от сушата. Необичайно вискоки температури бяха регистрирани в Сибир, САЩ, Централните части на Канада, Северна Африка и Близкия изток.

 

В Парижкото климатично споразумение е поставена задача да не се допуснка увеличаването на средната глобална температура, която е от 1,5 до 2 градуса по Целзий. От СМО смятат, че ако страните членки на споразумението успеят да удържат повишаването на температурните нива от 2 градуса и по-малко, съществува вероятност океаните и горите, поглъщащи въглероден диоксид, да престанат да работят и да съдействат за по-нататъшното значително затопляне.