Гледай
на живо

НАП ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ НА НАД 300 ДУШИ

ПРИЧИНАТА Е НЕЯСНО ПРИДОБИТО ЛУКСОЗНО ИМУЩЕСТВО

НАП ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ НА НАД 300 ДУШИ Националната агенция по приходите започва проверка на над 300 души, осигуряващи се на минималната ра... thumbnail text

Националната агенция по приходите започва проверка на над 300 души, осигуряващи се на минималната работна заплата, но същевременно закупили скъпо имущество като автомобили и жилища.
От агенцията припомнят, че ежемесечно се извършва селекция на рискови лица, като анализът включва съпоставка между обявените осигурителни доходи и придобитото имущество. Тези данни автоматично постъпват в НАП от полицията и общинските власти.

В случай, в които няма логично обяснение за придобитите покупки, служителите на агенцията, извършват проверки и ревизии, облагайки недекларираните доходи за пет години назад във времето, заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат до прокурор, който да търси наказателната отговорност. Лишаване от свобода до осем години предвижда Наказателния кодекс за укриване на данъци в особено големи размери. Служителите на НАП ежемесечно търся работници, получавали най-ниската и близка до нея работна заплата, като след това са били уволнени или са напуснали. Целта е да се установи при какви условия са работили служителите и били ли са принудени да подпишат договор за по-ниското от реалното възнаграждение.