София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нападения с брадви и ножове в Угърчин

Местни жители излязоха на протест

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Трима мъже от ромски произход във видимо нетрезво състояние са заплашили с брадви и ножове строителни работници, извършващи ремонт в местното училище вчера следобед. Нападателите са искали да проникнат в сградата, като са успели да счупят стъклопакета на една от вратите, но са били възпрени, след което успяват да избягат. Директорката на училището уверява, че няма пострадали деца, въпреки че на двора е имало много такива.
 
Двама от работниците са с леки наранявания, като от полицията в Ловеч съобщават, че освен строителите в училището, ромите са нападнали и възрастен мъж в дома му, а след това и жена. От Центъра за спешна медицинска помощ в града информират, че възрастните хора са с охлузни рани. 
 
Властите са услели да задържат двама от нападателите, третият е избягал и все още  се издирва.
 
Заради случилото се през цялата изминала нощ полиция опазваше реда в Угърчин, като входовете и изходите  се охраняваха от части на жандармерията. 
 
Късно снощи заместник-кметът на град Мария Динова обясни, че обстановката вече е спокойна. Според източници на БНР обаче, след инцидентите напрежението е ескалирало с цел отмъщение и затова се е наложило да се търси съдействие от жандармерията. 
 
Рано тази сутрин част от местните жители излязоха на протест, за да изразят недоволството си. Пред "Нова телевизия" те
разказаха, че този вид посегателства срещу мирни граждани не се случват за първи път там.
 
Въпреки тези случаи, живеещите в Угърчин са категорични, че не може да се говори за ескалация на етническото напрежение.