Гледай
на живо

НАТО и ЕС отново се задействат срещу Сирия

Подновяване на конфликта

НАТО и ЕС отново се задействат срещу Сирия НАТО и Европейският съюз се готвят за подновяване на действия срещу Сирия, в случай че държавата пак... thumbnail text

НАТО и Европейският съюз се готвят за подновяване на действия срещу Сирия, в случай че държавата пак използва химическо оръжие. Страните-членки на военния Алианс единодушно дадоха подкрепата си за въздушните удари от тази събота. Алиансът е информиран за детайли около операцията от НАТО, а след това България заедно със страните-членки подкрепиха действията на ключовите си партньори. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не е имало алтернатива за ефикасен отговор на случилото в гр. Дума освен прецизна операция. Днес Столтенберг е в Турция, която се разграничи от полюса Русия-Иран.Въпреки, че атаката е приключила, оръжията остават в готовност. Сега международната общност минава към други инструменти.

Осъществена е връзка между лидерите на трите атакували страни, от което стана ясно, че няма опасност за сваляне на режима на Башар-ал-Асад.Франция вече има изготвен план-предложение за Сирия, който ще представи в понеделник на срещата на европейските министри на външните работи, които ще дискутират ситуацията в страната. Очаква се Министрите да настояват за отваряне на нови хуманитарни коридори.Сирийската страна е под ембарго на инвестициите, внос -износ на технологии, както и са замразени сметките й на територията на ЕС. От започването на конфликта ЕС е дал близо 10 милиарда евро за хуманитарни помощи. В края на този месец в европейската столица ще се проведе конференция за реконструкция на държавата.