София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не че има значение. Обаче. Българинът не е расист!

Групата от скамейката не е еманация на българското общество

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Вероятно няма значение. Обаче. Българинът не е расист.

Българинът е любопитен, обичащ да пътува и да вижда различното по света. Подхожда с уважение и интерес към чуждата култура, даже с леко смущение дали ще се впише, малко смешен и много симпатичен. Да, българинът обикновено се обръща, когато види различен от себе си - чернокож, азиатец, интересно е.

Българинът доскоро не е пътувал. Не са го пускали, после нямал пари. Но той винаги е искал да пътува и да вижда различното от себе си. Сега обаче порастваме... и то бързо, интелигентно и красиво. Стига с тоя хейт. Групата от скамейката не е еманация на българското общество. Те са алиенацията, групата аутсайдъри, нещо са се объркали как се печели внимание.

Не бива да се подценява конкретният случай. Обаче.

Любимото ми заглавие от днес е "Нощ на срама в София". Срам ме е, че светът ни вижда така. Обаче. Имам да кажа нещо на света, без значение дали ще го чуе. Аз се разхождах в центъра на София часове преди мача. Видях английските фенове. Който ги е видял, ще ме разбере. Шумни, арогантни и агресивни. Който не е гледал "Хулиганите от зелената улица", да се поправи. Дава представа.

Отказвам да се асоциирам с техните фенове, отказвам да се асоциирам и с българската позорна агитка. Не че има значение.

Обаче. Има значение. Българинът не е расист!

Боряна Райчева, гл. редактор „Новини”