София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нено Димов остава зад решетките

Съдът прие, че ако е навън, министърът в оставка може да попречи на разследването

пропускане
4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста решиха на свое заседание магистратите от Специализирания наказателен съд.
 
Те приеха доводите на държавното обвинение, че ако на Димов му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение от “задържане под стража”, той би могъл да попречи на разследването срещу него. Решението на първата инстанция не е окончателно и то подлежи на обжалване на 16 януари.
 
Припомняме, че вчера на нарочен брифинг на специализираната прокуратура стана ясно, че Нено Димов е задържан за 72 часа и е привлечен като обвиняем за причиняване на умишлена безстопанственост. 
 
Според държавното обвинение има достатъчно събрани доказателства, за това, че министърът в оставка, въпреки че е бил надлежно информиран за застаршително намаляващите количества вода в язовир “Студена”, е подписвал разрешителни за използване на водата от съоръжението за промишлени нужди от страна на предприятията “Стомана Индъстри” и “Топлофикация”- Перник.
 
Адвокатката на Димов Ина Лулчева пък заяви, че той не разбира нищо от язовири и законът не его изисква, тъй като министрите са само политически лица.
 
Самият министър, който подписа оставката си в петък от ареста, а малко-по-късно тя беше приета от министър-председателя Бойко Борисов, обясни днес в съдебна зала, че е изпълнявал съвестно задълженията си. 
 
Предстои оставката  на Нено Димов да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите. Димов е деветият министър, който изпада от кабинета “Борисов 3”. Той беше избран в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов.