София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нетаняху: Палестинците трябва да разберат, че Йерусалим е столица на Израел

Нетаняху: Палестинците трябва да разберат, че Йерусалим е столица на Израел

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е в Брюксел, за да защити в Европа спорното решение на американския президент Доналд Тръмп за Йерусалим. Там той ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и с министрите на външните работи на страните членки на ЕС.

Премиерът на Израел бе вчера в Париж, където се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон, който го призова да покаже смелост в общуването си с палестинците. Макрон подчерта, че трябва да бъде намерен изход от задънената улица. От своя страна Нетаняху определи като абсурдни опитите да се отрече хилядолетната връзка на еврейския народ с Йерусалим. "Можете да прочетете за това в една хубава книга - нарича се Библия. Можете да го прочетете и в други книги. Известно е от историята на еврейските общности в цялата диаспора... Къде другаде да бъде столицата на Изцраел, ако не в Йерусалим?" - посочи премиерът на Израел. Той подчерта, че колкото по-скоро палестинците приемат това като реалност, толкова по-скоро ще постигнем мир.

И докато Нетаняху защитава решението на Тръмп,  бурни протести са обхванали мюсюлманския свят през последните дни. Американски и израелски знамена и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха и бяха тъпкани в много градове в мюсюлманските държави - от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад.