София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Нямаме ли покана за ЕС, пак ще има мигрантска криза“

Не искам да звучи като заплаха, увери The Wall Street Journal Стево Пендаровски

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ако Европейският съюз (ЕС) не одобри дата за началото на преговорите за членството ни, може да се стигне до повторение на сценария с мигрантската криза. Това заяви новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за The Wall Street Journal.

Интервюто на американския вестник е озаглавено като „Балкански лидер предупреждава за мигрантска криза, ако Европа затвори вратите си за региона“.

Изданието цитира „спечелелия с проевропейска платформа“ Пендаровски с думите като “нови главоболия в областта на сигурността” за ЕС. Това щяло да се случи, ако Брюксел „обърне гръб на балканските страни, които искат да се присъединят към Общността”.

В интервюто той подчертава, че през 2016 г. властите в Скопие са предотвратили голяма грешка. Но същевременно загатва за възможността за повторно отваряне на границата с Гърция.

"Не искам това да звучи като закана, но ако през юни лидерите на ЕС блокират стартирането на преговори със страните-кандидати за членство като Северна Македония, ще се отприщи нова мигрантска криза".

С промяната на името си, Северна Македония е в очакване на определяне на дата през юни 2019 г. за започване на официални преговори за членство в ЕС.

Опозицията от ВМРО–ДПНЕ в Скопие не пропусна шанса да използва интервюто на новия президент за атака срещу управляващите. "Пендаровски започна мандата си със заплаха към ЕС", алармира опозиционното издание „Вечер“, вадейки думите на държавния глава от контекста.