София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Стайков: Защо не разпитат Делян Пеевски за КТБ?

Втора част от разследването на АКФ "Случаят КТБ - липсващите имена"

4 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

От делото КТБ са изследвани парите на първо ниво. Избирателно се отива на второ и трето. А на определени нива не се ходи. Има данни, че Цветан Василев се е готвил за съдебна война срещу фирмите, свързани с Делян Пеевски. Фокусът е за бездействието на прокуратурата. Има лица, които влизат и в описаната от Гешев схема и има проведени разпити, в които няма елементарен въпрос от вида на откъде са ви парите. Това каза Николай Стайков от "Антикорупционен фонд" в "Честно казано с Люба Кулезич".

"Основният въпрос е защо е толкова неудобен за разпит Делян Пеевски? Има огромна документация, която се намира в коридора на спецпрокуратурата. Две години прокурор Иван Гешев е работил само по това дело. В документално разследване търсим това, което е станало в банката особено преди затварянето и то в момента на избора на главен прокурор", каза още Стайков.

Разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) "Случаят КТБ - липсващите имена" разкрива, че Прокуратурата не е проверила десетки документи, приложени в делото за фалита на КТБ, в които се споменава името на бизнесмена политик Делян Пеевски. Авторът на разследването на АКФ Николай Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП".