София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов протест на превозвачи

Настояват за създаване на автобусна камара

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Нов протест подготвят превозвачите. това заявиха на нарочна пресконференция днес представители на гилдията. Недоволството си те планират да изразят на 18 януари. Причината- от бранша са категорични, че държавата не е създала адекватни правила, за да могат те да работят безпроблемно.
 
Сред основните искания на организаторите на протеста са  създаването на автобусна камара, която да доведе до уеднаквяване на условията за упражняване на дейността им, както и премахването на изискването за плащане на тол такса от страна на превозвачите.
 
Според председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова  тези проблеми са актуални вече повечето т 10 години и никое правителство не взема мерки за решаването им.
 
Друго настояване на превозвачите е това за криминализиране на нерегламентирания превоз, от който държавата губела годишно по 300 млн. лева. Милтенова  обясни, че за тази нерегламентирана дейност от две години са сезирали НАП, но нямало резултат. Превозвачите заявиха дори, че само през последните 4 години вече има 60 жертви на нелегалния транспорт и въпреки това, всички институции мълчели по темата.