Гледай
на живо

Нова Зеландия: Поведението на Ердоган заплашва новозеландците

Ердоган обеща да върне нападателите от Крайстчърч „в ковчези“

Нова Зеландия: Поведението на Ердоган заплашва новозеландците Министерството на външните работи на Нова Зеландия разкритикува турския президент Реджеп Ердоган за ... thumbnail text

Министерството на външните работи на Нова Зеландия разкритикува турския президент Реджеп Ердоган за факта, че на митингите в негова подкрепа и в кампанията му са използвани видеоматериали от видеото със стрелбата в джамията Ал-Нур в град Крайстчърч.

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс коментира, че подобна политическа агитация може да представлява заплаха за новозеландците в чужбина.

Това поведение заплашва бъдещето и сигурността на гражданите на Нова Зеландия и на хората ни в чужбина, заяви Питърс, наричайки методите на Ердоган „нечестни“.

Министърът добавя, че е обяснил на турския външен министър Мевлут Чавушоглу и турския вицепрезидент, че имиджът на Нова Зеландия не трябва да страда поради действията на един човек.

През почивните дни турският президент използва откъси от записите на митингите, излъчвани по телевизията, както и откъси от манифеста на Брентън Тарант, като подчерта, че стрелецът е заплашвал турските мюсюлмани. Той обеща да върне „в ковчези новозеландците, които са взели на прицел мюсюлманите в страната“, информира The Daily Express.

Етикети: f