Гледай
на живо

Нови ядрени оръжия влизат в армията на Русия

От следваща година доставят хиперзвукови ракети „Авангард“

До няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Очаква се още през 2020 г. армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат". Догодина пък ще започнат доставките на ракетни комплекси "Авангард" с хиперзвукови междуконтинентални ракети.

На съвещание с ръководствата на министерството на отбраната и на предприятия от отбранително-промишления комплекс Путин посочи, че продължават изпитанията и на други перспективни комплекси за руските стратегически сили.

Ракетите с твърдо гориво, изстрелвани от "Авангард", могат да доставят бойни глави на разстояние от 2000 до 6000 км. Това е един от поводите САЩ да обвиняват Русия, че нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., предвиждащ всички ракети с обсег под 5000 км, способни да носят ядрен заряд, да бъдат унищожени. Кремъл обаче системно отрича да нарушава този договор.