София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новият директор на НИМХ: Институтът започва работа

Проф. Пламен Нинов ще остане на поста до началото на 2019

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проф. Пламен Нинов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Кандидатурата му бе предложена от синоптиците, които искат да се отделят от БАН.

„Надявам се, че това е началото на края на кризата в НИМХ. Институтът трябва да влезе в нормален режим на работа, затова приех да изпълнявам временно тази длъжност. Промяна на бюджета за тази година няма да има“, каза проф. Пламен Нинов пред БНТ. Той изрази надежда, че с продължаващата подкрепа на МОН ще успеят да завършат успешно тази година.

Нинов подчерта, че институтът възстановява нормалната си дейност и синоптиците ще продължат да изпълняват задълженията си. По думите му, НИМХ е свързан с националната сигурност на страната и затова възобновяването на работата му е било изключително важно.

Проф. Пламен Нинов посочи, че яснота около подписаното споразумението между НИМХ и БАН за частично излизане на института от структурата на Академията ще има на 25 септември. До 31 октомври трябва да е внесен проектът за постановление за създаване на изследователски институт и НИМХ да стане част от МОН, допълни Нинов.

Професорът  уточни, че ще остане на длъжността до началото на следващата година.