София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новият председател на БСП - ясен през пролетта

За първи път всеки социалист ще може да гласува пряко

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Името на новия председател на Българската социалистическа партия ще стане ясно на 26-и април 2020-та, решиха днес членовете на управителния съвет на левицата по време на своя пленум. Ако се стигне до балотаж между двама кандидати, той ще се състои на 3 май.
 
Бяха приети и правилата за първия в историята на формацията пряк избор на лидер, който ще застане на поста, след гласуване на всеки един от членовете на партията.
 
Основните изисквания, на които следва да отговарят претендентите са да членове на формацията от най-малко осем години, като поне четири от тях да са заемали ръководни постове в нея.
 
Предвижда се и създаване на специална вътрешнопартийна Централна избирателна комисия, която да следи дали номинациите, които ще се правят от всяка структура на БСП, отговарят на изискванията.
 
В рамките на пленума е бил разгледан  и въпросът защо, въпреки че ръководството на червената партия реши да не застава зад избора на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, половината от присъстващите в пленарна зала, дадоха гласа си именно за него.