Гледай
на живо

Новият премиер на Пакистан положи клетва

Меркел поздрави Имран Хан за избирането му на поста

Лидерът на пакистанската партия "Пакистан Техрик-и-инсаф" Имран Хан положи клетва като 22-ри министър-председател на Пакистан. Церемонията се проведе днес в президентския дворец в столицата Исламабад.

Имран Хан бе избран вчера от парламента да оглави правителството като кандидатурата му беше подкрепена от 176 от общо 272 депутати, съобщи RТ.

65-годишният бивш шампион по крикет тържествено се закле, че ще бъде верен на Пакистан и винаги ще действа в интерес на неговата цялост и суверенитет.

На церемонията по полагане на клетвата съпругата на Имран Хан - Бушра Биби, се появи за първи път на публично място след сватбата им в началото на годината. Тя бе облечена в бял никаб, откриващ само очите ѝ.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Имран Хан за избирането му за премиер на Пакистан. "Нашите страни асоциират приятелски отношения, които ние трябва да разширим и задълбочим през следващите години", се казва в телеграмата на Меркел до Хан.

Германският канцлер изразява надежда, че новият министър-председател ще допринесе за стабилизиране на ситуацията в региона.