София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новите членки доказаха, че могат да са кормилото на ЕС

Това заяви българският премиер на Срещата на върха във Варшава

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския съюз“,  това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на пленарната сесия на срещата на високо равнище „Заедно за Европа“ във Варшава. 
 
В полската столица Срещата на върха събра правителствените ръководители на държавите-членки, за да отбележи 15-годишнината от началото на голямото разширяване на Европейския съюз.
 
"Ключовата дума за Европа днес е "сигурност." - заяви още Борисов по време на събитието и допълни, че без сигурност европейските ценности ще са по-трудно защитими. Премиерът обеща също, че  България ще продължи да работи за приоритетите на Общността: икономически растеж, социално сближаване, сигурност и стабилност. 
 
Министър-председателят ни напомни, че страната ни охранява отлично външната граница на Съюза и ключов приоритет за нас остава членството  в Шенген. 
 
Борисов беше категоричен, че Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС и припомни, че България е постигнала напредък в тази област по време на европредседателството си. 
 
Премиерът ни изтъкна и необходимостта от запазване на кохезионната и общата селскостопанска политика, както и развитието на Енергийния съюз чрез ускоряване работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки. Той посочи и нуждата от изграждането на цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. 
 
„България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността.“, завърши речта си българският министър-председател.