Гледай
на живо

Съветът на БСП реши: ПГ на левицата напуска парламента

Левицата с ултиматум заради промените в Изборния кодекс

По-рано пред Националния съвет председателят на левицата Корнелия Нинова представи аргументи, които, според нея, налагат излизането депутатите от левицата.
Националният съвет на БСП прие предложението: за гласуваха 74, 33 се въздържаха, а трима бяха против.

"Вместо там да се коват истинските закони се върши тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в този тип законодателство", това каза Нинова.

За да останат в парламента, социалистите поставиха условие: избор на нова Централна избирателна комисия, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.

Преди началото на заседанието членовете на НС се разделиха в мнението си дали да приемат предложението на АБВ за широка лява коалиция преди евроизборите.

БСП трябва винаги да има едно на ум, когато става въпрос за АБВ, предупреди пък президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на Националния съвет.

Станишев коментира това, заради неофициална информация, че в червената листа може да влязат бившият външен министър Ивайло Калфин и дипломата Георги Димитров. Президентът на ПЕС напомни, че при създаването си преди години АБВ дръпна гласове от БСП, а 3 месеца по-късно влезе в коалиция с ГЕРБ.