София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отхвърлиха ветото на президента за промените в Изборния кодекс

В отсъствието на БСП депутатите приеха закона повторно

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Със 154 гласа "За", което е пълно мнозинство, депутатите приеха за трети път промените в Изборния кодекс от 14 февруари, на които президентът наложи вето. Днес в първа точка от дневния ред на парламента беше гласуването дали да се приеме или отхвърли то.

Народните представители очаквано гласуваха против президентската забрана. Сега промените в Изборния кодекс трябва да се изпратят до държавния глава за обнародването им.

Въпреки че драстичното завишаване на прага на преференциите според лидера на партия "Воля" Веселин Марешки е било "убийство" за преференциалния вот, от парламентарната трибуна той заяви, че заедно с колегите си ще гласуват против ветото.
 
Депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов изрази недоволство от факта, че около избори всеки коментира Изборния кодекс, без нужния капацитет.

Думата взе и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който призова БСП да спрат да правят политика на инат.
 
Колегата му, Тома Биков пък заяви, че БСП е влязла в деструктивност и ги упрекна, че не са послушали призива на Радев да се включат в днешните обсъждания.
 
Припомняме, че сред най-спорните промени в Изборния кодекс бяха поредното отложено въвеждане на машинното гласуване във всички секции, възможността ЦИК да приема решенията с обикновено мнозинство, както и завишеният праг за валидност на преференциалния вот.
 
Ветото на Радев дойде след като преди три седмици парламентът "на тъмно" и по предложение на ДПС измени драстично режима на преференциалния вот и на практика го премахна като възможност. Последва вълна от недоволство, след което и нареждане от премиера Бойко Борисов да се върне досегашният праг на преференциите.
 
И днес от ГЕРБ потвърдиха че след отхвърлянето на ветото щели да върнат прага за преференциалния вот постарому.