София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБАМА: „АЛ КАЙДА“ И ИДИЛ СА ПРЯКА ЗАПЛАХА ЗА АМЕРИКА

„ТЕРОРИСТИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ИНТЕРНЕТ, ЗА ДА ТРОВЯТ СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Барак Обама призова американците да не се страхуват и да не се поддават на провокациите на групировките.
Лидерът на САЩ нарече терористичните организации ИДИЛ и „Ал Кайда“ пряка заплаха за американците. Той изнесе реч пред двете камари на Конгреса. Този път фокусът на внимание на Обама не беше върху контрола на оръжията, а върху влиянието на тероризма по териториите на Европа и света. Държавният глава заяви, че за терористите човешкият живот, дори и техния собствен, не представлява никаква стойност и поради този факт, групировките са способни да нанесат много щети в световен мащаб. Обама беше категоричен, че екстремистите използват интернет пространството, за да „тровят съзнанието на хората в страната и с действията си подкопават и дестабилизират съюзниците на Америка“.
Президентът на САЩ изброи някои от най-големите си постижения през изминалия мандат, а именно – подобряване на климата, икономиката и здравеопазването в страната.