София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обама: Най-голямата ми грешка беше намесата в Либия

Ако можех да върна времето назад, щях да действам малко по-различно, призна президентът

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Барак Обама сподели, че най-голямата му грешка в областта на външната политика е военната намеса в конфликта с Либия. По думите на Обама в момента в тази арабска страна цари "хаос".

Както казах по-рано, аз вярвам, че най-голямата ми грешка във външната политика е намесата ни в Либия в състава на международната коалиция,  каза той, отговаряйки на въпросите на американците по време на срещата, организирана от телевизионен оператор PBS.

Обама заяви, че страните от НАТО са подкрепили бунтовниците, които са се борили срещу режима на Муамар Кадафи, но не са били в състояние да осигурят стабилност и да съдействат за формирането на новото правителство.

Ако можех да върна времето назад, щях да действам малко по-различно, призна президентът на САЩ. По думите му, той би предупредил американците от самото начало колко сериозен ще е икономическият спад през 2008.

Той също така обясни, че грешките в политиката понякога възникват от липсата на надеждни и съпоставими данни. Дори президентът понякога трябва да се вземат решения, основаващи се единствено на предположения, а не по-точна информация, каза Обама.

След народното недоволство в Либия през февруари 2011 г. и последвалата война, беше свален и убит лидерът на страната Муамар Кадафи, а държавата се раздели на два противоположни лагера.