София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвинения за още 8 души от бизнес империята "Карнобат"

Прокуратурата твърди, че са злоупотребявали с еврофондове

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Нови осем души, свързани с бизнес империята "Карнобат", са с повдигнати обвинения. Прокуратурата ще им търси отговорност за злоупотреба по две европейски програми, свързани със земеделие.
 
"По едната програма, касаеща селските райони са поискани и одобрени от Държавен фонд "Земеделие" за плащане 11 милиона и половина лева. В резултат на проведените активни действия от прокуратурата, за щастие, макар и трудно (много трудно) тези пари не бяха платени до момента. По втората програма са поискани над 7 милиона лева "Конверсия на лозя". Получени са 5 милиона лева, не  са платени останалите два.", обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев
 
Гешев обясни още, че от обвинените 8 лица, 5 са задържани за 72 часа, като предстои наблюдаващите прокурори да преценят  спрямо  всички тях ще се иска постоянно задържане под стража.
 
По думите на бившия ръководител на Специализираната прокуратура за да се надхвърлят лимитите на програмите, е направена престъпна схема от търговски дружества, свързани в империята "Карнобат". Предстои да се установява дали в самия Държавен фонд "Земеделие" е имало чадър над Стайкови.
 
Заместникът на Цацаров коментира и искания от защитата на Стайков отвод на наблюдаващия прокурор. Адвокатите на подсъдимия твърдят, че прокурор  Ангел Кънев е принуждавал другия обвиняем до делото Иван Димитров да топи Стайкови, а освен това бил закупил 6 парцела земя от конкурентите им от  "Винпром Пещера".
 
Гешев допълни, че освен това наблюдаващият прокурор не знаел, че земите на конкурентите на Стайкови, а и парцелите били платени на реална цена, а не на база данъчна оценка. Така, според зам.-шефа на държавното обвинение, всички тези възражения били опит на защитата да злепостави обвинението и не почивали на нищо.