София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиняват Саркози в три престъпления

Той отрича обвиненията

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Повдигнати са обвинения на бившия френски държавен глава Никола Саркози в разследването по подозрения на финансиране на предизборната му кампания за президент през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, предадоха Франс прес.

Той отрича обвиненията. Срещу бившия президент е започнато разследване за пасивна корупция (вземане на подкупи), незаконно финансиране на предизборна кампания и незаконно получаване и притежание на (либийски) държавни средства.

Никола Саркози беше задържан от полицията във вторник и беше разпитван заедно с един от най-близките си сътрудници, Брайс Ортеф, който по време на неговото председателство заемаше редица ключови министерски постове.

За първи път либийските власти обявиха финансирането на кампанията на Саркози в началото на март 2011 г. По-специално, синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за телевизионния канал Euronews, настояваше тогавашният френски президент да признае факта, че получава финансова помощ от либийското правителство.

Като част от разследването на незаконното получаване на средства от Либия, Саркози е задържан за свидетелски показания за първи път. Разследването по този случай е започнало преди пет години. Разследващите имат показания от посредник, който твърди, че е предал на представителите на Саркози "няколко куфара с пари, получени от Либия". Според медиите става дума за поне  5 милиона евро .
 

63-годишният Саркози бе освободен след два дни разпити и поставен под съдебен контрол.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 г. В първата година от мандата си той посрещна Кадафи в Париж на държавно посещение. През 2011 г. обаче Саркози подкрепи въздушните удари на НАТО в помощ на бунтовници, които свалиха от власт и убиха Кадафи.