София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Около 1 милион души протестираха в столицата на Чили

Недоволни са заради социалното неравенство в страната

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Около 1 милион чилийци излязоха в петък, за да протестират в центъра на Сантяго, за да изразят несъгласие с правителствената политика и присъствието на военните по улиците. Тази оценка на броя беше изразена от кмета на столицата Карл Рубилар Барахона.

"Чили преживява исторически ден днес. Мирна демонстрация се провежда в района на Метрополитън с участието на около 1 милион души", написа тя в Twitter.

Мястото за събиране на протестиращите беше Пиаца Бакедано, разположена в централната част на столицата, която е известна и като Пиацале Италия. Протестът като цяло е мирен, но според Био-Био група демонстранти се опитаха да подпалят входа на метростанцията, разположена на площада. Пазачите се намесиха в инцидента. Според радиостанцията полицията е използвала и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в друга част на града.

Чилийците протестират срещу социалното неравенство в страната и искат промяна в социалната и икономическата политика. Освен това публиката поиска да прекрати извънредното положение и да изтегли военните, които участваха в осигуряването на ред в градовете.

Протестите, които прераснаха в безредици и сблъсъци с полицията, започнаха в Сантяго на 14 октомври, след като цената на билетче за метрото се увеличи средно с 30 песо (0,04 долара) до максимум 850 песо (1,2 долара). По-късно бунтовете пометеха и други градове на страната. Във връзка с тази ситуация президентът Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата и редица други градове, а също реши да отмени увеличението на тарифите за градския транспорт. Според властите при размириците са убити 19 души.