София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасните детски площадки отиват в историята?

Ще реагират ли общините на изискванията на Министерство на регионалното развитие и благоустройство

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство напомнят на всички общини, че в кратък срок трябва да изготвят и актуализират списък със стопанисваните от тях детски площадки за игра. Срокът за това беше многократно удължаван, като последната отсрочка беше до края на декември 2018г.

Сега от МРРБ изискват от кметовете подготвени планове за контрол и поддръжката на този тип обществени площи. Тези документи трябва да включват информация за мерките, средствата и сроковете за ремонтирането и обезопасяването на всички места за игра, които не отговарят  на нормативните изисквания описани в наредба от 2009 г. за безопасността и устройството на детските площадки.

Целта е да се повиши контролът на тези съоръжения, а крайния срок за изготвяне на документацията е 6 април. 

За обществено достъпни детски площадки, стопанисвани от физически или юридически лица, контролът ще се упражнява от Комисията за защита на потребителите по реда на Закона за защита на потребителите.