София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евакуират селища заради преливащ язовир

Опасност от наводнения и в община Две могили

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Евакуират някои домакинства от селата Бързина и Ботево. Живеещите в близост до речното корито ще трябва да напуснат домовете си, съобщи кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Причина за това е опасност  от преливането на язовир „Бързина”.

Цяла нощ аварийна група е работила на язовира в опит да намали опасността от заливането на къщите от двете села, но положението остава напрегнато и затова се вземат превантивни мерки за евакуиране на хората.

Част от тях ще отидат при роднини и близки, а друга част ще бъдат настанени в дома за стари хора в Хайредин.

Дворове и земеделски площи са залети в русенското село Пепелина. Река Черни Лом е излязла от коритото си, а нивото й заплашително се покачва. Опасност от наводнения има в цялата община Две могили заради обилното снеготопене и изпускането на язовирите.

Контролирано се изпускат  язовирите в Баниска и Попово, но затлаченото речно корито води до преливане на реката. За момента няма пряка опасност за хората – къщите им са на високо. Обстановката се следи на всеки час, информиран е и областният управител.