София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОПИТ ЗА ЩУРМ НА РОМСКАТА МАХАЛА КРАЙ ГЪРМЕН

ИНЦИДЕНТЪТ Е БИЛ В ОТГОВОР НА СЛУЧВАЩОТО СЕ В ОРЛАНДОВЦИ

9 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Според излязлата в медиите информация, група от 50-60 души се е опитала да щурмува ромското гето „Кремиковци“ край Гърмен, предаде БГНЕС. От ОД МВР Благоевград отричат за такъв щурм.

Групата се отправила към ромската махала в село Марчево, общ. Гърмен. Сигналът е бил получен към 1:30 ч. след полунощ. Те не са успели да проникнат в гетото, тъй като са били спрени от охраняващата го жандармерия. Опитът за нападение е бил в отговор на напрежението, възникнало в столичния квартал „Орландовци“. Всички от групата са били въоръжени с твърди предмети. До момента няма данни за пострадали и не се е стигнало до саморазправа. Междувременно от полицията отричат да е имало опит за щурм на ромската махала край Гърмен. За Дарик говорителят Областна дирекция на полицията в Благоевград Йорданка Шарковап каза, че сигналът, който е подаден тази нощ е неистински. По думите ѝ в момента в общината ситуацията е спокойна.
Припомняме, че напрежението в района избухна на 23 май заради нанесен побой на българи от ромите. Оттогава кварталът се охранява от жандармерия, а на 2 юни имаше общонационален протест.