София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оставиха в ареста бащата на певицата Тита

Милен Пенчев е обвинен в измама с пенсии в Силистра

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Спецсъдът остави в ареста шефа на НОИ – Силистра, Милен Пенчев, баща на певицата Тита.

Държавното обвинение поиска „под стража“ да остане и Стоянка Симеонова, бивш и. д. началник на отдел „Пенсии“ в НОИ в крайдунавския град, както и Тодор Тодоров – бивш служител на НОИ - София.

Тримата бяха задържани по обвинение, че са участвали в схема за изчисляване на по-високи пенсии – най-вече миньорски и военни, срещу което са се облагодателствали финансово. В някои случаи задържали картата на пенсионера, възползвал се от „услугата“, докато сметката не стигнела 10 000 лв. Прибирали ги и чак след това „освобождавали“ пенсионните траншове.

 Тодоров се свързвал с Пенчев чрез Viber и му давал нареждания кой да получи по-висока пенсия, както и как да се избегне проверката, за да не лъсне измамата.

 След това бащата на Тита звънял на Симеонова и й диктувал ЕГН, за да я държи в течение коя преписка да се придвижи по-бързо и да не се правят проверки.

 Върху досиетата бившата шефка на отдел „Пенсии“ прикрепяла с кламер листчета с надпис „СМЧ – Пенчев“, което означавало „силно мой човек – Пенчев“.