София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От Москва: България нямаше да съществува без СССР

Реакция имаше и от руското посолство

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Научният ръководител на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков напомни, че Съветският въюз е оказал огромня помощ на възстановяването на българската икономика.

Пред телевизионния канал RT руски сенатор заяви днес: "Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо". Владимир Джабаров, председател на комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията, допълва че "да се обвинява Русия за това, че е донесла, както те казват, "окупационен режим" - това вече е неморално". След това той напомня, че мирът в Европа е донесен именно от Съветския съюз.


Според Мягков България едва ли би съществувала днес като независима държава, ако не е било освобождаването й от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия.

Реакция имаше и от Руското посолство.

"До известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция, коментираха от руското посолство в София по повод насрочената за 9 септември изложба на дипломатическата мисия под заглавие "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".