София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТБЕЛЯЗВАМE КОНСКИ ВЕЛИКДЕН

На Тодоровден се яде жито и обреден хляб

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На днешния ден отбелязваме Тодоровден. Църковният празник се чества на всяка първа събота от началото на Великия пост. Името на празника идва от Св. Теодор Тирон, чиято памет се почита от векове.
Легендата разказва за император Юлиан Отстъпник и организираните от него гонения на християни. Той бил наясно с традицията на покръстените, свързана с Великден и четиридесет дневния пост преди големия празник. Поради тази причина езичникът решил да се подиграе с вярващите, като ги принудил да ядат жертвена храна. Императорът наредил постната храна от пазара да бъде напръскана с кръв от жертвено животно, като целта му била християните да хапнат от нея, знаейки, че това е грях.
Защитникът на християните Св. Теодор Тирон се явил на тамошния патриарх и го известил за злото деяние на императора. Християните били предупредени, а самият Юлиан останал посрамен.
Празникът се нарича още Тудорица или Конски Великден. На днешния ден на особена почит са конете, като специално за празника се организират така наречените кушии или надбягвания с коне.
Според традицията още при изгрев слънце мъжете трябва да сплетат опашките и гривите на конете си, като ги украсят с мъниста и пискюли. Жените пък пекат обредни хлябове, наречени за празника. След това захранват с тях конете за здраве и живот. На трапезата се слага също и жито, което се благославя в църковния храм.
Кулминацията на празничните шествия са конните надбягвания. Победителят получава риза или кърпа, а конят – нова юзда. Спечелилият обикаля селото и всички домове, за да честити празника на стопаните.
На Тодоровден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна. Честито на всички именници!