София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА

„ВРЕМЕ Е ДА ДАДЕМ ПРИМЕР“

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

    Отбелязваме Международния ден на Земята. Това е един от най-големите нерелигиозни празници, който се отбелязва от целия свят. Тази година мотото на празника е „Време е да дадем пример“, а целта е хората на планетата да се обединят в защита на околната среда.
    Официално празникът се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в Канада и САЩ. През 1990 г. денят на Земята е обявен за международен, а страната ни отбелязва празника за първи път през 1993 година. България е и една от първите страни, които се присъединяват към международното честване на деня.
    През 1992 година, президентът на Република България по това време д-р Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Под Декларацията за пълномощие за живот на Земята се подписват над 30 хиляди български деца. На Конференцията на ООН през юни 1992 година Декларацията е връчена, а от следващата година България взима активно участие в отбелязването на Международния ден на Земята като дава приноса си за по-чиста и здравословна околна среда.
    По традиция на днешния ден всички регионални структури на Министерството на околната среда и водите организират различни инициативи и мероприятия като изложби, презентации, открити уроци и публични лекции на екологични теми, залесяване, озеленяване и почистване на зелени площи.