Гледай
на живо

Откриха паметник на Борис Дрангов

Идеята е от началото на 30-те години на миналия век

Откриха паметник на Борис Дрангов Днес в района на Военна академия „Георги Сава Раковски“ бе открит и осветен първия в сто... thumbnail text

Днес в района на Военна академия „Георги Сава Раковски“ бе открит и осветен първия в столицата паметник на полковник Борис Дрангов.

Идея и подготовка за построяването на паметник на големия български офицер е имало още през 30-те години на миналия век с учредяването на специален фонд. Инициативният комитет тогава е бил ръководен от Андро Лулчев. Втората световна война обаче осуетява начинанието, тъй като правителството забранява изливането на паметници от бронз. Този материал е бил необходим за обезпечаване на нуждите на армията.

На 17 февруари миналата година идеята за изграждането на паметник е официално подновена с учредяването на Национален инициативен комитет „Полковник Борис Дрангов“ с участието на Военна академия. Към каузата са привлечени различни институции, организации и отделни граждани. На 5 юли Инициативният комитет приема идейния проект за паметника и се ангажира с финализиране на изграждането му. Автор на идейния проект е д-р Венцислав Йочколовски, а реализацията е на скулпторите Иван и Георги Тодорови.

На церемонията специален гост бе и внукът на полковник Дрангов – отец Борис Дрангов, който служи в българо-македонската църква Свети Георги в канадския град Торонто.